Asuntokuvaus: Avaa uusia ovia ammattikuvaajan avulla | Filmille.fi

Asuntokuvaus: Avaa uusia ovia ammattikuvaajan avulla

Karoliina Partanen

17. maaliskuuta 2021

Ammattimaiset valokuvat ovat onnistuneiden asuntokauppojen rakennuspalikoita. Kiinteistön myyminen tai vuokraaminen onnistuu usein huomattavasti helpommin ja nopeammin, jos kuvat ovat visuaalisesti kiehtovia ja niistä välittyy oikeanlainen tunnelma. 

Miksi palkata asuntokuvaaja

Asiakkaiden huomio kiinnittyy aivan ensimmäiseksi asuntomainosten kuviin ja potentiaalisten ostajien olisikin heti saatava asunnosta realistinen, positiivinen ja esteettisesti miellyttävä vaikutelma. Ammattimaisten kuvien ottaminen ei kuitenkaan aina ole se helpoin tehtävä, vaikka kiinteistö olisikin tyylikkäästi sisustettu, tilava, tai vaikkapa hiljattain remontoitu.

Asuntokuvaus ja valokuvaajan ammattitaito tulevat tarpeeseen etenkin, jos kuvausolosuhteet ovat haasteelliset, luonnonvalon määrä on rajallinen, tai tila on pienikokoinen tai ahdas. Esimerkiksi kapeat käytävät, matala katto, valoa heijastamattomat pinnat, pienet ikkunat ja väärän sävyinen valaistus voivat vaikeuttaa tilan kuvaamista ja saada kiinteistön mittasuhteet vääristymään. Jopa epäsuotuisa sää voi vaikuttaa kuvien laatuun ja tunnelmaan. 

Jos mainoksen kuvamateriaali ei vastaa myytävää tai vuokrattavaa kohdetta, tai jos kuvien laatu ei ole tyydyttävä, asuntokauppojen tekeminen, joukosta erottuminen ja kiinnostuneiden ostajien löytäminen voi osoittautua varsin haastavaksi. Ammattitaitoinen, luova ja kameransa tunteva asuntokuvaaja osaa taikoa asunnon parhaimmat puolet esiin esimerkiksi erilaisten kuvakulmien, sommittelun ja tilan valaistukseen sopivien valotusaikojen avulla. 

Kiinteistösi asuntokuvaus: Kuinka löydät sopivan valokuvaajan

Suosittelemme, että vertailet huolellisesti eri ammattilaisten työnäytteitä, sijaintia, hintoja ja portfolioita. Jokaisen kuvaajan tyyli on erilainen: jotkut erikoistuvat tunnelmallisen pehmeisiin asuntokuviin, kun taas toiset tykkäävät terävistä ja kiillotetuimmista valokuvista. Myös hinta on ratkaisevassa asemassa. Mitä kokeneempi asuntokuvaaja, sitä kalliimpi hänen tarjoamansa palvelu yleensä on. Voit myös rajata kuvaajia heidän sijaintinsa mukaan. 

Kiinteistöjen kuvaamisen erikoistuneen ammattikuvaajan löytäminen voi joskus tuntua haastavalta, mutta Filmille.fi auttaa sinua kilpailuttamaan ja etsimään juuri sinun tarpeisiisi sopivan ammattikuvaajan. Me työskentelemme ainoastaan alan parhaimpien ja taitavimpien valokuvaajien kanssa ja meidän pyrkimyksemme onkin auttaa kuvaajia ja asiakkaita löytämään toisensa – luotettavasti ja nopeasti. 

Asuntokuvauksen hinta ja hinnoittelu

Asuntokuvaus on maksanut keskimäärin 137-195€ palvelumme kautta kilpailutettuna. Lue alapuolelta tarkemmin hinnoittelusta:

Asuntokuvien on tarkoitus välittää asunnosta positiivinen vaikutelma ja onkin äärimmäisen tärkeää, että kiinteistökuvauksen hoitaa asiansa osaava asuntokuvaaja. Asuntokuvauksen hinta on usein varsin merkittävä asuntokuvaajan palkkaamiseen vaikuttava tekijä. 

Asuntokuvauksen hinta rakentuu asuntokuvaamisen lisäksi monista muistakin palveluista, kuten esimerkiksi valokuvaajan käyttämistä välineistä, kuvien muokkaamisesta ja työtilojen vuokrauksesta. Kuinka asuntokuvauspalvelut sitten oikein hinnoitellaan ja kuinka löydät itsellesi asuntokuvaajan edullisesti?

Esimerkkejä asuntokuvauksista ja niiden hinnoista Filmille.fi palvelun kautta:

Löydä juuri sinulle sopiva kuvaaja juuri sinulle sopivaan hintaan.

Valokuvaajan portfolio ja kokemus 

Valokuvaajan kokemus ja asuntokuvauskeikkojen määrä vaikuttavat palveluiden hintaan. Mitä kokeneempi ja tunnetumpi kuvaaja ja mitä enemmän kuvauskeikkoja hänellä on takanaan, sitä kalliimpia hänen tarjoamansa kuvauspalvelut yleensä ovat. 

Kokeneet valokuvaajat usein pystyvät takaamaan, että projekti toteutuu etukäteen sovitussa aikataulussa. He osaavat usein myös varautua odottamattomiin yllätyksiin, kuten esimerkiksi huonoon säähän tai laitevikoihin, paremmin kuin kokemattomammat valokuvaajat. Ainoa huono puoli on, että asuntokuvauksen hinta voi olla aavistuksen korkeampi kuin kokemattomimpien kuvaajien, vaikka töiden laatu olisikin samalla tasolla.

Valokuvaajan käyttämät välineet ja kuvien muokkaaminen

Valokuvauspalveluiden hinnoitteluun vaikuttavat kuvaajan kokemuksen ja ammattitaidon lisäksi laitekustannukset eli kamerat, linssit ja valaistuslaitteet. Myös markkinointikustannukset sekä muiden ammattilaisten, kuten esimerkiksi kirjanpitäjien ja avustajien, palkkiot vaikuttavat asuntokuvauksen hintaan. Valokuvaajat, jotka käyttävät uusimpia välineitä ja ohjelmistoja ja joilla on oma studio ja jopa oma työtiimi, laskuttavat yleensä huomattavasti enemmän kuin yksin työskentelevät asuntokuvaajat.  

Vaikka kuvaajan tyyli olisikin luonnollinen, myös kuvien valikoimiseen ja muokkaamiseen menee aikaa. Moni ei tiedäkään, että valokuvien muokkaamiseen voi itse asiassa mennä huomattavasti enemmän aikaa kuin varsinaiseen valokuvaamiseen. Useimmat kuvaajat pyrkivät säätämään ainakin kuvien kontrasteja ja käyttävät paljon aikaa valitakseen satojen kuvien joukosta ne parhaimmat ja terävimmät kuvat. 

Kuvien visuaalisuus 

Kuvaajan kokemusta ja välineitäkin tärkeämpi tekijä on kuvaajan portfolio ja hänen kuvallinen ilmaisunsa. Pidä siis mielesi avoimena, sillä myös kokemattomampi ja yksin työskentelevä asuntovalokuvaaja voi soveltua tehtävään, kunhan hänen portfoliossaan olevat kuvat vain ovat esteettisesti miellyttäviä ja portfolion yleisilme tuntuu yhtenäiseltä. 

Kiinnitä huomiota valokuvaajan portfoliossa olevien kuvien kirkkauteen, terävyyteen, valaistukseen, sommitteluun ja tunnelmaan. Millainen tunnelma kuvaajan kuvista välittyy? Millaiset tekniset taidot asuntokuvaajalla on ja millainen hänen tyylinsä on? 

Käytä aikaa erilaisten portfolioiden ja asuntokuvauksen hintojen vertailemiseen

Suosittelemme, että teet aina riittävästi taustatutkimusta löytääksesi juuri sinun budjettiisi sopivan valokuvausalan ammattilaisen. Ansiokkailla ammattivalokuvaajilla on hyvä maine ja usein kuvaajien kotisivuille jätetyt suositukset ja sosiaalisessa mediassa olevat maininnat antavat usein hyvin osviittaa siitä, kuinka tyytyväisiä hänen aikaisemmat asiakkaansa ovat. 

Jos vain suinkin mahdollista, pyri järjestämään tapaaminen mieleisesi kuvaajan kanssa ennen varsinaista asuntokuvausta. Voitte tapaamisen aikana käydä rauhassa läpi kuvaajan aikaisemmat työnäytteet, sekä keskustella asuntokuvauksen hinnoista, omista toiveistasi, ja kuvauskohteesta.

Näin löydät sopivan asuntokuvaajan 

Asunnon kuvaaminen tai sopivan asuntokuvaajan löytäminen ei suinkaan ole se helpoin tehtävä. Asuntokuvaajien ja erilaisten portfolioiden kirjo on valtava, josta johtuen me olemmekin koonneet avuksesi muutamia vinkkejä, jotka helpottavat kuvaajan löytämistä.

Asuntokuvaajan tekninen tietämys 

Valokuvaajan portfolio antaa yleensä hyvin osviittaa kuvaajan teknisistä taidoista. Ammattitaitoinen valokuvaaja ei jätä mitään sattumien tai automatisoitujen toimintojen varaan. Kuvaajan olisi oltava kyvykäs kuvaamaan niin valoisissa kuin hämärissäkin tiloissa, mikä taas edellyttää vankkaa tietämystä kameran eri toiminnoista ja kuvaustekniikoista. 

Esimerkiksi valokuvien terävyys ja asuntokuvissa olevan valon määrä ovat huomioimisen arvoisia asioita. Salaman käyttäminen on kiinteistökuvausten yhteydessä varsin yleistä, sillä asunnot voivat joskus olla varsin hämäriä. Salama myös auttaa tuomaan kohteen yksityiskohtia paremmin esiin ja saamaan kuvasta terävämmän.

Salaman käyttöön liittyy kuitenkin riskejä, sillä sen voimakas ja kirkas valo voi esimerkiksi vääristää pintojen värejä ja saada aikaan ikäviä heijastumia. Ruskea puulattia muuttuu helposti punertavaksi ja lasiset ja metalliset pinnat ylivalottuneiksi liian voimakkaan salaman voimasta. Tarkastele siis, onko esimerkiksi huonekalujen, lattioiden ja seinien pinnoilla liian voimakkaan salaman käytöstä aiheutuneita heijastumia tai ylivalottumia. 

Kiinnitä huomiota myös valokuvaajan tapaan käyttää luonnonvaloa. Hämäränkin asunnon kuvaaminen on mahdollista, jos tilassa on edes jokinlainen valonlähde, kuten esimerkiksi pieni ikkuna tai lamppu. Tämä kuitenkin edellyttää, että asuntokuvaaja käyttää kamerajalustaa ja että hän osaa säätää valotusajat oikein. 

Luovuus

Oikeat valotusajat, luonnonvalon käyttäminen ja kirkkaat, mutta totuudenmukaiset värit auttavat antamaan tilasta kotoisan ja viihtyisän vaikutelman. Ammattitaitoinen ja asiansa osaava asuntokuvaaja kykenee välittämään asunnostasi realistisen kuvan ja leikittelemään kuvakulmilla ja valolla ilman, että asuntosi mittasuhteet vääristyvät. Kuvaajan mielikuvitus ja tarinankerrontataidot ovatkin avainasemassa oikeaa asuntokuvaajaa valittaessa. 

Tarkastele siis eri kuvaajien työnäytteitä ja mieti, onko kuvaajalla helposti tunnistettava ja persoonallinen oma tyyli. Tarkkaile myös, miten hän käsittelee valoa ja millaisista kuvakulmista hänellä on tapana ottaa kuvansa. Entä millainen tunnelma kuvista välittyy? Tuntuuko kuvaaja käyttävän salamaa vai käyttääkö hän enemmän hyväkseen luonnonvaloa? 

Luonnollisuus

Miltei jokainen valokuvaaja käyttää kuvanmuokkausohjelmia, kuten esimerkiksi Photoshoppia ja Lightroomia. Pysyttele kuitenkin kaukana kuvista, jotka tuntuvat liian muokatuilta. 

Luonnollisen tuntuiset kuvat ovat äärimmäisen tärkeä osa asuntomainosta, sillä kuvien tarkoitus on herättää asiakkaiden mielenkiinto ja luottamus. Ylimuokatut ja epärealistisen tuntuiset kuvat voivat pahimmassa tapauksessa saada asiakkaan epäilemään, että asuntomainos on huijausta. 

Näyttääkö taivas surrealistisen siniseltä ja lattia poikkeuksellisen kiiltävältä? Kuvien liiallinen editointi voi olla merkki esimerkiksi siitä, että asuntokuvaaja ei ole kovin varma omista kyvyistään. Onkin varsin yleistä, että alkuperäisen kuvan puutteita pyritään piilottelemaan ja häivyttämään liiallisella muokkaamisella. 

Kuvien muokkaus on jo taito itsessään ja kokenut valokuvaaja tietää, missä raja menee. Onnistunut valokuva on visuaalisesti kiehtova ilman dramaattista editointiakin, joskin pieni kontrastien ja terävyyksien säätely auttaa taikomaan tilan parhaimmat puolet esiin. 

Aikaisemmat kuvauskohteet

Tarkastele myös, millaisia tiloja asuntokuvaajasi on aikaisemmin kuvannut. Suosittelemme, että etsit valokuvaajan, jonka portfoliossa on kiinteistöäsi muistuttavai kuvia. Joskus voi tosin olla, että kuvaaja on halunnut pitää portfolionsa visuaalisen yleisilmeen yhtenäisenä ja on sisällyttänyt portfolioonsa ainoastaan tietyn tyyppisiä ja näköisiä kuvia. Jos siis pidät kuvaajan tyylistä, ota kuvaajaan rohkeasti yhteyttä ja selvitä, onko kuvaajalla mahdollisesti työnäytteitä aikaisemmista, sinun asuntoasi muistuttavista kuvauskohteista.

Ammattimaisuus

Asiansa osaava ammattilainen vastaa viesteihisi nopeasti ja ystävällisesti, vaikka hän ei sillä hetkellä kykenisikään auttamaan sinua tai toteuttamaan projektiasi. Ammattimaisuuteen liittyy myös kuvaajan kyvykkyys toteuttaa kuvaushanke sovitussa aikataulussa. Jos kuvien käsittelyyn meneekin luvatun viikon sijasta kuukausi, voi asunnon myyminen tai vuokraaminen viivästyä, mistä taas koituu rahallisia menetyksiä. Onkin äärimmäisen tärkeää, että asuntokuvaaja kunnioittaa asiakkaiden toiveita, rajoja ja aikatauluja – ja toisinpäin.

Löydä juuri sinulle sopiva kuvaaja juuri sinulle sopivaan hintaan.

Asunnon valokuvaaminen : 7 vinkkiä jos haluat kuvata asuntosi itse

Valokuvaus on kaikkien ulottuvilla ja lähes jokainen omistaa jonkinlaisen kameran, olipa kyseessä sitten digitaalinen järjestelmäkamera tai kännykkäkamera. Alati kehittyvä teknologia ja eri toimintoja omaavat digitaaliset järjestelmäkamerat eivät suinkaan tosin tarkoita, että asunnon valokuvaaminen olisi helppoa – päinvastoin. Tässä muutamia vinkkejä onnistuneiden asuntokuvien ottamiseksi. 

1. Tutustu kamerasi toimintoihin.

Suosittelemme, että tutustut perusteellisesti kamerasi eri toimintoihin, kuten esimerkiksi valotusaikoihin, aukon suuruuteen ja ISO-arvoihin. Kuvia automaattisesti näpsivä digikamera ei aina takaa onnistunutta ja visuaalisesti mielenkiintoista lopputulosta ja vaikka automaattisilla asetuksilla asunnon kuvaaminen tuntuu onnistuvan nopeammin, kamera kannattaa siirtää manuaaliseen tilaan etenkin vähävaloisissa tiloissa. Tämä auttaa sinua kontrolllimaan esimerkiksi valotusaikaa ja välttymään heilahtaneiden kuvien ottamiselta. 

2. Käytä kamerajalustaa.

Asnnnon myyntikuvien olisi oltava teräviä ja korkealaatuisia. Järjestelmäkamerat ovat varsin painavia ja valokuvista voikin tulla heilahtaneita ja sumeita ilman tukevaa jalustaa. Telineen käyttäminen myös mahdollistaa kameran eri asetusten, valotusaikojen ja ISO-arvojen testaamisen helpommin ja nopeammin.

3. Kiinnitä huomiota valaistukseen.

Etenkin ullakkohuoneistot ja vanhat kerrostaloasunnot voivat joskus tuntua ahtailta ja hämäriltä. Valoa ei ole paljon, mikä taas vaikeuttaa kuvaustilannetta. Jos kuvaat tilassa, jossa ei ole paljon luonnonvaloa, käytä telinettä ja ota kuvia kameran manuaalisella asetuksella. Jos kuvaat automaattisella asetuksella, kuvista voi tulla heilahtaneita, sillä kamera muuttaa kameran laukaisunopeutta ja aukon suurutta valon määrän muuttuessa. 

Myös liian kirkkaat valot voivat tuottaa ongelmia. Asunnon valokuvaaminen voi osoittautua vaikeaksi, jos päivä on aurinkoinen ja asunnossa on liikaa valoa heijastelevia pintoja ikkunoita. Jotta voisit välttyä ylivalottuneilta kuvilta, kokeile  kameraan asetettavan harmaasuodattimen käyttämistä. Harmaasuodatin filtteroi ylimääräisen valon, auttaa sinua hallitsemaan valotusaikoja ja estämään ylivalottumista.

4. Suunnittele ja ennakoi.

Mieti ennen valokuvaussessiota, millainen tila on kyseessä, ja suunnittele varusteesi ja kuvasi sen perusteella. Suunnittelu tulee tarpeeseen etenkin, jos kiinteistökuvaus tapahtuu tilassa, jossa on matala katto tai asunnossa, jossaei ole paljon luonnonvaloa. Helpoimpia kuvattavia ovat avarat ja valoisat tilat. Niitä on helpompi kuvata ja niissä on myös helpompi liikkua ilman, että kuvaajan täytyy varoa esimerkiksi seinään törmäämistä.

5. Mieti kuvakulmia ja käytä mielikuvistustasi.

Kuvakulmien suunnittelu on tarpeellista etenkin ahtaissa tiloissa. Voit esimerkiksi kuvata lattialta käsin laajakulmaobjektiivilla, tai seistä jakkaralla tai pöydällä taltioidaksesi koko huoneen tai asunnon saman kuvan ääriviivojen sisään. Käytä mielikuvistustasi, äläkä epäröi ottaa riskejä. Myös kuvausrekvisiitasta voi olla apua: esimerkiksi värikkäät sohvatyynyt ja erilaiset kasvit tuovat tiloihin lisäripauksen väriä ja kotoisuutta.

6. Älä muokkaa kuvia liikaa.

Kuvien muokkaaminen on olennainen osa koko kuvausprosessia ja monet kuvaajat säätävät ainakin kuvan kontrasteja ja terävyyttä esimerkiksi Photoshopin tai Lightroomin avulla. Pieni hienosäätö auttaa kuvaajia taikomaan valokuvien parhaimmat puolet esiin, mutta kuvien liiallinen muokkaaminen voi viedä huomion pois itse asunnosta ja tilasta. Asunnon myyntikuvien tarkoitus herättää asiakkaiden luottamus ja mitä luonnollisempia ja realistisempia kuvat ovat, sen parempi.

7. Suorita asunnon kuvaaminen hyvällä säällä.

Jos suinkin vain mahdollista, pyri toteuttamaan asunnon valokuvaaminen aurinkoisena tai puolipilvisenä päivänä. Aurinko ja vaaleansinisestä taivaasta heijastuva valo sävyttävät kuvia hienovaraisesti ja auttavat positiivisen, rauhallisen tunnelman luomisessa. Synkeä ja pilvinen sää voi piirtyä valokuviin, mikä taas vaikuttaa kuvan värimaailmaan, sävyihin ja yleiseen tunnelmaan.

Löydä juuri sinulle sopiva kuvaaja juuri sinulle sopivaan hintaan.